Site Loader

De ceva timp îmi doream să vizitez unul dintre cele mai interesante şi spectaculoase locuri din ţară, şi anume Vulcanii Noroioşi din Buzău. Aceasta zona a Buzaului, adăposteşte multe astfel de locuri unice în Europa. Pe lângă Vulcanii Noroioşi, aici se găsesc şi Focurile ViiLacul Fără Fund sau Lacul VulturilorBisericile rupestre din stâncă, staţiunea Sărata Monteoru, Muntele de Sare şi altele.

La Vulcanii Noroioşi, se poate ajunge pe un drum modernizat, din DN10 (Buzău-Braşov), prin Berca sau prin Joseni-Policiori-Beciu.

Pe masura ce te apropii de rezervatia naturala Vulcanii Noroiosi, peisajul devine din ce in ce mai frumos. Un peisaj selenar ce iti taie rasuflarea si iti trezeste dorinta de explorare a fiecarei portiuni. Pare un peisaj desprins dintr-un film SF.

Exista si o legenda despre acest loc, cum ca vulcanii nu ar fi altceva decat un balaur rapus de fiul domnitorului Mihnea Turcitul, pe nume Arbănaşu, iar din ranile lui curge si astazi noroi. Spatele balaurului ar fi toata acea movila cenusie si crapata.

Vulcanii noroioşi sunt nişte movile conice, care se formează la suprafaţa pământului, prin erupţia gazelor naturale ce-şi croiesc drum de la adâncimi de circa 3.000 de metri spre suprafaţa pământului, printr-un strat de sol argilos, în combinaţie cu pânza freatică.   Erupţia unui astfel de vulcan formează la suprafaţă conurile prin întărirea noroiului ce se usuca în contact cu aerul. Noroiul se scurge la vale prin santuri ce brazdeaza panatul adanc.

Intreaga rezervatie se intinde pe o suprafata de 30 de hectare de teren.

Rezervatia mai cuprinde si o serie de plante rare la noi in tara si protejate.

Va recomand sa incercati Carnatii de Plescoi. Un produs local delicios, recomandat persoanelor carora le plac carnatii foarte picanti. ;P

Vizitarea Vulcanilor noroiosi este o calatorie pe care nu trebuie sa o ratati, pentru frumusetea de neegalat a locului. Sunt singurii vulcani de acest fel din Europa.

Un articol scris de Luiza Malahin, in exclusivitate pentru Lady.ro

Foto: Luiza Malahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *