Site Loader

„Frumoasa Soscimoko Kvascima a parasit spitalul din Tien-Tsin”, scriau ziarele vremii. Iata un nume care nu spune nimic cititorului european. Dar in Japonia s-a creat in jurul ei o aureola legendara. Fiica principesei Su, din dinastia mandciuriana, frumoasa Soscimoko si-a meritat, din cauza faptelor ei din tipul razboiului, porecla de „Mata-Hari a Japoniei”.
Viata acestei femei abunda de aventuri romantioase si fantastice.

Expulzata cu familia din China, ea s-a refugiat, inca din copilarie la Darien, locul ei natal. A avut o lupta cu mizeria si cu foamea. Intr-o zi s-a intalnit cu un bogatas japonez, care, atras de frumusetea ei si uimit de inteligenta fetitei, a adoptat-o. Astfel, ea si-a putut completa educatia. Inzestrata cu o usurinta rara de a invata limbi straine, ea curand vorbeste corect, rusa, germana, engleza, si franceza precum si coreeana si cateva dialecte chinezesti. Aceste cunostinte i-au servit de minune atunci cand s-a inrolat in serviciul secret al Japoniei.

Nu se stie cum aceasta printesa culta si frumoasa a intrat in legatura cu serviciul de spionaj japonez. La un moment dat urmele ei se pierd. La varsta de 18 ani, o gasim la casa printului Fauciu Leb al Mongoliei interne, a carui atitudine parea potrivnica intereselor japoneze. Ea are misiunea de a supraveghea activitatea acestui print necredincios si sa impiedice intrigile antijaponeze. In cateva luni, frumoasa Soscimoko descopera firele complotului. Fauciu Leb a fost pus in imposibilitate de a mai face vreun rau si tanara printesa primi alte insarcinari. In Mandciuria era un imens camp de activitate. Devenita agenta de incredere a faimosului general Doihara, ea participa intens la realizarea planurilor, care, duc la constituirea statului Mandciukuo. Cu ajutorul acestei „Mata-Hari a Japoniei”, Pu-Y a putut sa obtina coroana imperiala. In anii ce urmeaza, s-a vorbit prea putin de agentul secret in fusta. Dar ea reapare dupa o vreme.

Intr-o dimineata, un ofiter se prezinta la ministerul de razboi din Peking. Avea sa comunice lucruri importante, dar trebuia sa extraga lucruri si mai importante. Intradevar, cand pleaca, se constata disparitia unui plic cu documente. Acest ofiter era Soscimko Kvascima.

Mai tarziu in timpul cuceririi provinciei Jehol, o femeie saraca izbuti sa treaca linia de aparare a armatei chineze si sa se indrepte spre transeele japoneze. In timp ce fugea, ea fu atinsa de numeroase gloante. Ajutata de soldatii japonezi, a fost transportata la spital. Sub hainele ei fura gasite doua harti cu indicatiile miscarilor trupelor chineze. Si de astadata era vorba de Soscimoko.

Vindecata, dupa o scurta odihna, o regasim la Hong-Kong. Comandantul japonez hotarase sa organizeze o scoala pentru agentii secreti-femei. Scoala era frecventata de 400 de femei japoneze, coreene, anamite si din insula Formosa. „Mata-Hari a Japoniei” isi petrecea convalescenta in aceasta scoala. Dupa catva timp i se dadu o noua insarcinare: sa combata actele de terorism de la Tien-Tsin. In timpul acestei perioade, ea trecu printr-o aventura care era cat pe ce sa puna capat operei sale. Intr-o noapte fu gasita injunghiata pe o ulicioara din Concesiunea Franceza. Transportata la un spital japonez, a stat multa vreme la pat. Urmele ei se pierd odata cu parasirea spitalului. Nimeni nu mai stie unde se afla. Se spunea ca „Mata-Hari” a intrat in umbra.

„Colectia de femei celebre in istorie”
De Luiza Malahin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *