Regulile de conduita in timpul servirii mesei.

Regulile de conduita in timpul servirii mesei.

1480710_734421473275181_4851495168905915782_n

Din cele mai vechi timpuri, viata in colectiv a impus anumite reguli cu privire la aranjarea mesei si comportarea personala. Respectarea lor dovedeste nu numai stima fata de eventualii invitati sau comeseni, ci si fata de tine insuti.

Masa in familie trebuie sa fie placut aranjata iar comesenii sa aiba o comportare corespunzatoare. Cu atat mai mult se acorda atentia cuvenita meselor luate in restaurante.

Iata cateva reguli de comportare:

Pozitia corpului trebuie sa fie dreapta, nu insa fortata.

Picioarele se tin normal, nici sub scaun si nici prea departe de el, pentru a nu incomoda vecinii.

Mainile, si mai ales coatele, nu se tin pe masa.

Pieptanatul si aranjatul costumului, pudrarea sau rujarea in timpul mesei, nu sunt semne de buna crestere. Controlul costumului trebuie facut inainte de intrarea in salonul restaurantului.

Nu se mananca in graba sau nervos.

Nu se bea si nu se vorbeste cu gura plina.

In timpul mestecatului buzele se tin inchise.

Cand se foloseste tacamul sau paharul nu se tine degetul mic in sus. Aceasta pozitie este specifica doar cestii de ceai.

Furculita se tine cu mana stanga, cand se foloseste in acelasi timp si cutitul. Daca se foloseste numai furculita, ea poate fi tinuta in mana dreapta.

Lingura se tine ca un condei; intre degetul mare si aratator manuind-o, cu cel mic.

Cutitul se tine intre degetul mare si cel mijlociu apasandu-se pe maner cu degetul aratator. In orice caz nu se apasa cu aratatorul pe dosul lamei cutitului.

In timp ce se mananca, tacamurile se tin usor deasupra farfuriei, fara a le ridica cu varful in sus sau a gesticula cu ele.

Cand se bea, tacamul se pune pe farfurie, incrucisat sau unul langa altul, cutitul in partea dreapta, iar furculita cu dintii in sus, in partea stanga.

Dupa terminarea fiecarui fel de mancare, furculita si cutitul se pun paralel pe farfurie, in aceeasi pozitie. Furculita va avea de asta data dintii in jos.

In timpul mesei sunt interzise zgomotele inutile si dizgratioase; ca atare se va evita plescaitul, ciocnitul tacamurilor si veselei, sugerea dintilor pentru scoaterea resturilor de mancare, etc.

La inceputul mesei, servetul se pune pe genunchi, pliat in doua sau in trei, in orice caz nu complet desfasurat. El nu se va prinde in rascroiala hainei, in decolteu sau de gat.

Stersul gurii (dupa ce s-a baut sau mancat ceva) se face cat mai discret posibil. La terminarea mesei servetul nu se pliaza la loc ci se strange, numai in cazul in care este prea infoiat – si se pune langa farfurie.

Semnalul de incepere al mesei il da femeia gazda, care poate sa se adreseze invitatilor cu cateva cuvinte „serviti va rog” ” poftiti la masa”, sau cu un simplu gest sa isi invite oaspetii sa manance. Semnalul la baut il da insa gazda barbat.

Nu este frumos sa se serveasca prea putin sau sa se lase mancare in farfurie. Regulile de buna cuviinta, obliga pe invitat sa manance intreaga portie. Lasarea mancarii in farfurie poate constitui un gest de nepolitete fata de gazda. Va lasa mancarea in farfurie numai daca are motive deosebite, legate de starea sanatatii sale. In general este bine sa se serveasca la masa atat cat se poate consuma.

Mancarea se taie, cand e cazul, in bucati potrivite in asa fel, incat sa poata fi introdusa in gura intr-o singura imbucatura, fara dificultate. In acelasi scop, se va evita supraincarcarea lingurii si a furculitei.

Cand se serveste din platou, se ia bucata de carne, pasare sau peste, cea mai apropiata; deci nu se alege si nu se vor face gauri in platou pentru a descoperi bucata preferata.

Feliile de paine sau chiflele nu se taie cu cutitul ci se rup cu mana dreapta in timp ce sunt tinute cu mana stanga si numai atat cat este nevoie. Operatiunea se executa deasupra propriei farfuri si nu oriunde pe masa.

Semnalul ridicarii de la masa il da gazda femeie, dupa ce s-a asigurat ca toti invitatii au terminat de mancat. In cazul in care gazda a omis sa faca aceasta, invitatul nu se va apuca sa termine in graba ce mai are de mancat sau baut, ci va pune servetul langa farfurie, se va ridica si ii va urma pe ceilalti, fara niciun gest de nemultumire.

 Luiza Malahin

Exclusiv pentru Lady.ro

Please follow and like us: