Site Loader

Pentru cei ce sunt interesati de echitatie, am pus cateva intrebari unei prietene foarte dragi mie, ce are legatura cu acest domeniu de cativa ani buni.


Cristina Ortinsky Costachescu, este o persoana deschisa, foarte activa, sociabila, plina de optimism si extrem de amuzanta. Are toate calitatile unei femei de succes si tocmai de aceea si reuseste in tot ceea ce isi propune sa faca. O persoana pe care daca o cunosti, vrei sa o pastrezi ca si prietena mai apoi.

Unde te-ai nascut si ce studii ai urmat?

M-am nascut in Bucuresti, in anul 1969 si am urmat Liceul Ion Luca Caragiale sectia Matematica Fizica si apoi Facultatea de Medicina Generala la Bucuresti.

Ce profesie ai si cu ce te ocupi in prezent?

Sunt medic dar am incetat sa profesez dupa nasterea fiicei mele. Dat fiind ca ea a venit pe lume cand eu aveam 35 de ani, deci relativ tarziu, am considerat ca cel mai important deziderat este cresterea si educatia ei. Astfel, m-am ocupat de fiica mea Nicole, pana la implinirea varstei de 5 ani si abia atunci, in 2008, am reluat activitatea, de aceasta data ca director in firma sotului meu. Desi nu are nici o legatura cu medicina, munca de comert exterior m-a fascinat intotdeauna, acest lucru nefiind total strain mie dat fiind faptul ca parintii mei au fost amandoi economisti.

Inteleg ca ai o pasiune pentru caii de echitatie. Spune-mi cum a aparut aceasta in viata ta?

Caii au aparut in viata noastra din intamplare. La sfarsitul anului 2012, intr-o duminica urata de toamna cand nu aveam ce face, i-am facut o surpriza fiicei mele si am dus-o la o baza ecvestra de langa Bucuresti pentru o lectie de echitatie in scop de agrement. In urma acestei lectii, Nicole a dezvoltat o pasiune pentru acest sport si pentru cai. Victor, tatal ei, a avut aceasta pasiune inca din copilarie, calarind la bunici si cunoscand mult mai multe despre cai decat mine. Sincer, la inceput imi era cam frica de ei. Sunt niste animale mari, impozante si foarte imprevizibile. Pe masura ce le cunosti insa, realizezi cat de aproape pot fi de sufletul omului, cat sunt de nobile si de tolerante. Caii sunt animale superbe dupa parerea mea!

Pentru cei ce sunt interesati de echitatie, povesteste-mi putin, care este drumul pe care o persoana care isi doreste sa faca echitatie de performanta ar trebui sa il urmeze. Care sunt avantajele si dezavantajele acestui sport?

Dupa un an de lectii de agrement, microbul echitatiei a patruns mai adanc un familia noastra si Nicole a dorit sa faca sarituri peste obstacole. Acest lucru este imposibil de realizat daca nu ai calul tau. Intre cal si calaret trebuie format un cuplu, fapt care dureaza ceva vreme. Asa, l-am cumparat atunci pe Zmeu, un cal de sport romanesc. Abia mai tarziu am realizat ca gresisem in alegerea lui dat fiind faptul ca avea doar patru ani, iar pentru copii sunt necesari cai mai experimentati. Dragostea noastra pentru el si felul lui lipicios, l-au transformat pe Zmeu intr-un fel de pet, fiind un membru iubit al familiei chiar daca acum mai avem inca doua iepe. El este si va ramane intotdeauna baietelul nostru drag si cum prima dragoste nu se uita niciodata, il vom pastra si va ramane calul de suflet al lui Nicole.

Echitatia este un sport foarte frumos dar greu si costisitor. De aceea sfatuiesc pe oricine se gandeste sa se apuce de acest sport, sa se gandeasca bine si mai ales inainte de cumpararea unui cal. Nu te poti lasa de calarie si abandona un cal. Din momentul achizitionarii acestuia, el cade complet in raspunderea proprietarului. Intretinerea unui cal costa intre 350 si 500 de eur pe luna, facand abstractie de suplimente alimentare, tratamente medicale sau participarea la concursuri. Echipamentul specific acestui sport este si el destul de costisitor, existand deci considerente financiare de luat in calcul.

Avantajele sunt petrecerea timpului in aer liber, conditia fizica, socializarea cu membrii comunitatii calaretilor si proprietarilor de cai. Este o metoda placuta de petrecere a timpului liber al copiilor si tinerilor.

Care sunt cele mai importante lucruri din viata ta?

Cel mai important lucru este familia mea. Fiica mea si sotul meu sunt cele mai importante persoane din viata mea, pe care le-o dedic in totalitate fara nici cea mai mica urma de regret.

Cum arata o zi obisnuita din viata ta?

Vizita pe la birou, preluatul fiicei mele de la scoala urmat de lectia ei de echitatie si apoi acasa unde am activitatile obisnuite oricarei femei, sotii si mame.

Daca ai avea doar trei cuvinte la dispozitie, cum te-ai descrie?

Statornica, tenace si cu un simt al umorului exacerbat uneori.

Daca ai avea doar trei cuvinte la dispozitie, cum ti-ai descrie viata de pana acum?

Perfecta. Perfecta. Perfecta.

Un articol scris in exclusivitate de Luiza Malahin, pentru Lady.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *